Techmech - Freeze Dryer - Liyofilizasyon Makineleri - Türkiye

Liyofilizasyon Nedir?

Freeze Dry Teknolojisi 1900’lü yılların ilk çeyreğinde geliştirilmiştir. İlk liyofilizasyon işlemi yapan cihaz 1905 yılında Benedict & Manning tarafından geliştirilmiş olan bir kimyasal pompadan türemiştir. 

1930’lu yıllardan bu yana liyofilizasyondan ecza ve biyo-teknoloji firmaları tarafından yenilenmiş diğer yanda, ilk dondurularak kurutulmuş gıda örneği olan hazır kahve ise, ilk defa 1938’de, Brezilya’nın fazla kahve stoklarına çözüm bulması talebi üzerine Nestlé tarafından geliştirildi.

Liyofilizasyon (freez dry), maddenin kurutulması için süblimasyon adı verilen bir süreçten geçen koruma tekniğidir. 
Ürünlerin içinde bulunan su en başta dondurulur ve bu haldeyken süblimasyonla su uzaklaştırılır.

Süblimasyon maddenin katı (buz) halden gaz (su buharı) haline, maddenin sıvı hali atlanarak yani buzun erimesine imkan olmaksızın geçişidir. Buz haline gelmiş su, düşük basınç ortamında, belli belirsiz bir sıcaklık artışı durumunda doğrudan buharlaşır. Böylelikle kurumanın elde edilmesi için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç kalmaz. 

Böylelikle ürünlerin moleküler ve hücre yapısında yarılma vb. değişikleklere yol açmaz.

İç ve dış yapısı bozulmaz neredeyse en baştaki hallerini korurlar. 

Liyofilizasyonun kullanım alanları   

  • Kimya ve biyokimya
  • Eczacılık
  • Kozmetik
  • Gıda sanayileri
  • Daha az rastlanan uygulamaları 
  • Sudan zarar görmüş kitaplar
  • Belgeler ve el yazmaları
  • Hayvani yan ürünler
  • Süt ürünleri mayaları
  • Çeşitli arkeolojik kazı çıktılarının korunması
  • Bitkiler ve hayvanlar gibi müze sergi objeleri  

Bu sitede kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sitenin verimli çalışmasını sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için Çerez Politikamızı okuyun.

Tamam